Klessebessen!

Over ditjes en datjes

Saturday, July 29, 2006

Mini Tsunami

Dodental tsunami Java loopt op tot ruim 500 Uitgegeven: 19 juli 2006 08:58 Laatst gewijzigd: 19 juli 2006 13:29 JAKARTA/PANDANGARAN - Het dodental van de tsunami die de Javaanse zuidkust maandag trof, is opgelopen tot 550. Dat heeft de nationale rampenbestrijdingsdienst van Indonesiƫ woensdag bekendgemaakt. Naschokken en geruchten over een nieuwe tsunami leidden woensdag opnieuw tot paniek in het rampgebied.
Doordat het zoeken naar overlevenden in de puinhopen van getroffen dorpen nog in volle gang is, zal het dodental verder oplopen. Ruim 270 mensen gelden nog als vermist. Ten minste 382 personen raakten gewond door de vloedgolven die maandag aan het einde van de middag toesloegen. Circa 53.000 mensen zijn uit hun huizen verdreven.
Paniek
De tsunami werd veroorzaakt door een zeebeving in de Indische Oceaan die een kracht had van 7,7 op de schaal van Richter. Sinds die zware aardschok maandagmiddag hebben seismologen zeker 52 naschokken gevoeld. In de stad Pangandaran, waar woensdag opnieuw trillingen werden gevoeld, leidden geruchten over een naderende vloedgolf tot massale paniek.

Bijna door al het komkommer nieuws opgeslokt: de Tsunami in indonesie. DE of EEN? vraag je je af? Welnu, het is EEN en een Tsunami is volgens www.wikipedia.nl :Een Japanse samenstelling van tsu ('haven') en nami ('hoge golf'), is een verwoestend natuurverschijnsel waarbij een vloedgolf uit de zee met een enorme kracht het land overspoelt, meestal veroorzaakt door een aardbeving. Het woord 'vloedgolf' kan slaan op een tsunami, maar ook op een golf die bij vloed ontstaat bij de ingang van ondiepe baaien of riviermonden.
Er bestaan er dus meer van en afgelopen week was er een op het eiland waar mijn moeder en zus geboren zijn: Java. Pangandaran is de plaats waar wij met de gehele familie in 1994 op vakantie zijn geweest. Frederiek en ik hebben daar een middag gefietst langs het strand en we hebben nog tussen de apen gezeten en de vissers met hun vangst binnen zien komen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home