Klessebessen!

Over ditjes en datjes

Monday, October 01, 2007

Terug naar Turkije

Zojuist gezien op NL 2: Terug naar Turkije. Jammere ontwikkeling. Als land is het belangrijk om hoog opgeleide Nederlanders met ouders die in ander land geboren zijn te behouden. Maar met name de aanleiding is erg jammer. Morgen de herhaling 23:30 Ned Zie http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht voor meer info.
Steeds meer succesvolle, goed geïntegreerde Turkse Nederlanders verlaten ons land. Onder de middenstand wint de gedachte terrein dat Turkije sociaal en economisch een betere toekomst biedt. Maar vooral academisch hoog opgeleide jongeren overwegen een vertrek naar Turkije. Waarom zouden wij het pensioengeld betalen voor de babyboomers die ons discrimineren en buitensluiten, zo vragen zij zich af.

Ruwweg zijn er twee stromingen binnen de goed opgeleide en goed geïntegreerde Turkse gemeenschap. De ene groep ziet vertrekken als een kans, een uitdaging, als een verbetering van de kwaliteit van het bestaan. De tweede stroming vindt het jammer en bedreigend voor de achterblijvers dat juist de intelligentsia en maatschappelijk geslaagde landgenoten wegtrekken.

Maar de trend is onmiskenbaar. En de oorzaken zijn duidelijk: de polarisatie en stigmatisering van allochtonen groeien in Nederland net zo hard als de economie en toekomstmogelijkheden in Turkije.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home